Sanne Boonen Verschenen op 19/09/2018

In het nieuws

Het overlijden van 2 jonge vrouwen na Tomorrowland laat weinigen onberoerd. Ze bleken niet gestorven te zijn aan een overdosis drugs, maar aan een overdosis water. Er is wel een verband tussen deze twee.

Factcheck

Een te hoog gehalte aan antidiuretisch hormoon (ADH), wat veroorzaakt kan worden door o.a. xtc-gebruik, in combinatie met te veel water drinken is levensgevaarlijk. Het kan leiden tot een watervergiftiging, het opzwellen van de hersenen en coma met mogelijk de dood tot gevolg. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit jaar overleden 2 jonge vrouwen na een bezoek aan het dancefestival Tomorrowland (1). Het is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt. Er zijn nog tragische voorbeelden van personen die overleden nadat ze overmatig veel water dronken. Een zogenaamde watervergiftiging is een tekort aan natrium (onderdeel van zout) in het bloed, wat hyponatriëmie wordt genoemd. Het kan voorkomen bij onder andere xtc-gebruikers en marathonlopers. 

Bron

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/tomorrowland/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het zoutgehalte in het bloed moet tussen bepaalde waarden blijven. Onze nieren spelen hierin een belangrijke rol en staan onder invloed van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit is een ‘watervasthoudend’ hormoon: de nieren houden meer water bij in het lichaam, waardoor je minder moet plassen. 

De inname van xtc verhoogt de hoeveelheid ADH, waardoor je minder gaat plassen en meer water vasthouden. Bovendien krijg je het door xtc warmer en neemt je dorstgevoel toe. Extreem warm weer, zeker in combinatie met dansen, doet je waarschijnlijk meer zweten (meer zoutverlies) en drinken (meer water vasthouden). De combinatie van dit alles leidt tot een teveel aan water in het lichaam en een tekort aan natrium, m.a.w. een watervergiftiging.

De werkzame stof in xtc is verwant aan amfetamines. Naast de verhoging van de lichaamstemperatuur kan xtc-gebruik nog andere schadelijke gevolgen hebben. Het verhoogt de bloeddruk, versnelt de hartslag en doet de spierspanning toenemen (bijv. tandenklemmen), met soms hevige spiersamentrekkingen en zelfs stuipen.

Verschillende onderzoeken vonden ook verhoogde waarden van het antidiuretisch hormoon (ADH) bij marathonlopers. Ook hier kan de gevaarlijke combinatie van zweten en overmatig drinken van water of sportdranken met een te laag zoutgehalte een tekort aan natrium in het bloed doen ontstaan.

Bij een natriumtekort gaan onze lichaamscellen ‘opzwellen’ als een soort ballonnetjes. Hersencellen hebben binnen de schedel geen ruimte om uit te zetten. Hierdoor ontstaat er spanning binnen de schedel en druk op de hersenen. De mogelijke gevolgen hiervan zijn bewustzijnsverlies, coma en zelfs sterfte.

Conclusie

Een te hoog gehalte aan antidiuretisch hormoon (ADH), wat veroorzaakt kan worden door o.a. xtc-gebruik, in combinatie met te veel water drinken is levensgevaarlijk. Het kan leiden tot een watervergiftiging, het opzwellen van de hersenen en coma met mogelijk de dood tot gevolg. 

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief