In het nieuws
17 experts en psychiaters vragen in een open brief aan de Vlaamse regering een duidelijker en strenger beleid rond smartphonegebruik bij kinderen en jongeren. In de brief schrijven ze: ‘Veel studies tonen aan dat overmatig schermgebruik bijdraagt aan slaapproblemen, concentratiestoornissen, angst, depressie, obesitas, en een verstoorde sociale en emotionele ontwikkeling bij jongeren’. De website Kids Unplugged Belgium publiceerde de brief op 6 mei 2025.
Factcheck
Het leidt geen twijfel dat frequent gebruik van sociale media door jongeren het risico op mentale problemen, zoals angst en depressie, vergroot. Alleen al voor TikTok bevestigt wetenschappelijk onderzoek de bezorgdheid van de Vlaamse wetenschappers. De bezorgdheid is helemaal terecht. De vraag blijft welke maatregelen nuttig zijn om het tij te keren.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Een groep wetenschappers is erg bezorgd over de impact van overmatig schermgebruik en sociale media op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. In een open brief aan de Vlaamse regering sommen ze 7 mogelijke beleidsmaatregelen op die de overheid zou kunnen nemen:
- de leeftijdsgrens voor toegang tot sociale media verhogen tot 16 jaar;
- grootschalige sensibiliseringscampagnes;
- een strengere regelgeving van technobedrijven;
- aandacht voor gezond schermgebruik op scholen;
- actieve bescherming van kwetsbare kinderen onder de 12 jaar;
- een expertengroep oprichten;
- het officiële advies rond sociale media herzien.
De brief stelt: ‘Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone en toegang tot sociale media. Dat leidt steeds meer tot negatieve gevolgen voor hun schoolprestaties, en hun mentale en fysieke gezondheid. Veel studies tonen namelijk aan dat overmatig schermgebruik bijdraagt aan slaapproblemen, concentratiestoornissen, angst, depressie, obesitas, en een verstoorde sociale en emotionele ontwikkeling (1).’ De brief eindigt met een reeks referenties naar studies die dit zouden aantonen.
Bron
(1) Kids Unplugged Belgium. Open brief aan de overheid. 6 mei 2025.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Tal van studies wijzen op een negatieve impact van frequent gebruik van socialemediaplatformen op de mentale gezondheid bij kinderen en jongeren. De open brief somt heel wat referenties op (1).
We vonden een nieuwe gepubliceerde overzichtsstudie waarin de impact van TikTok op het mentale welzijn van jongeren onderzocht werd (2). TikTok bestaat nog maar sinds 2017.
- De overzichtsstudie nam 26 studies op met betrekking tot 11.462 jonge gebruikers.
- De studie toont een duidelijk verband tussen frequent TikTok-gebruik en een toename van uiteenlopende mentale problemen, waaronder angststoornissen, stress en depressie bij gebruikers jonger dan 24 jaar.
- Hoe meer tijd ze spenderen op het platform, hoe groter de kans dat deze mentale problemen ernstiger worden.
De vraag blijft welke beleidsmaatregelen efficiënt zijn om de opkomst van mentale problemen bij jongeren als gevolg van sociale media in te dijken. Daarover bestaat nog discussie (2).
Conclusie
Het leidt geen twijfel dat frequent gebruik van sociale media door jongeren het risico op mentale problemen, zoals angst en depressie, vergroot. Alleen al voor TikTok bevestigt wetenschappelijk onderzoek de bezorgdheid van de Vlaamse wetenschappers. De bezorgdheid is helemaal terecht. De vraag blijft welke maatregelen nuttig zijn om het tij te keren.
Referenties
(2) Jain L, Velez L, Karlapati S, Forand M et al. Exploring Problematic TikTok Use and Mental Health Issues: A Systematic Review of Empirical Studies. J Prim Care Community Health 202516:21501319251327303.