Patrick Mullie Verschenen op 27/03/2024

In het nieuws

Het was breaking news op een Britse website. Intermittent vasten zou het risico op sterfte door hart- en vaatziekten vergroten. Uit een analyse van meer dan 20.000 Amerikaanse volwassenen bleek dat mensen die hun maaltijden namen op minder dan 8 uur per dag meer kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die dat op 12 tot 16 uren namen.

Factcheck

Een studie gepresenteerd op een Amerikaans congres stelt dat intermitterend vasten het risico op overlijden door hartziekten drastisch kan verhogen. Deze studie werd niet gepubliceerd en we weten zeer weinig over hoe de analyse gebeurde. Deelnemers die intermitterend vasten, hebben dikwijls gewichtsproblemen. Mogelijk was dat hier ook het geval. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten. We kunnen niet uitsluiten dat gewichtsproblemen aan de basis liggen van het gezondheidsprobleem.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de nieuwssite Daily Mirror zou het risico op hart- en vaatziekten stijgen bij intermitterend vasten (1). Die resultaten waren verrassend, zeker gezien de populariteit van dit voedingspatroon. De onderzoekers besluiten dat het van cruciaal belang is voor personen met bestaande hartaandoeningen om zich bewust te zijn van het verband tussen intermitterend vasten en een verhoogd risico op sterfte door hart- en vaatziekten.

Wat hield het onderzoek in?

Chinese wetenschappers gebruikten Amerikaanse gegevens om na te gaan of intermitterend vasten een invloed heeft op de sterfte in het algemeen (2).

 • Intermitterend vasten betekent dat je enkel eet gedurende bepaalde periodes van de dag. Het bekendste is het 16:8 schema, waarbij je enkel gedurende 8 uren mag eten en de overige 16 uur vast.
 • De onderzoekers keken naar de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES), een waarnemende cohortstudie die liep van 2003 tot 2018.
 • Tijdens de opvolging registreerden ze regelmatig de eet- en leefgewoonten van de deelnemers, net als de sterfte door hart- en vaatziekten.
 • Deelnemers die intermitterend vasten toepasten, hadden een 91% hoger risico om tijdens de opvolging te sterven aan hart- en vaatziekten.

De onderzoekers besloten dat een voorzichtigere, gepersonaliseerde benadering van voedingsaanbevelingen noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat ze zijn afgestemd op de gezondheidstoestand van een individu en het nieuwste wetenschappelijke bewijs.

Bron

(1) Time-restricted eating linked to 91% higher risk of cardiovascular death. Daily Mirror. 20 Maart 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Bij dit onderzoek zijn er verschillende problemen.

 • Allereerst is deze studie niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en heeft het dus geen strenge wetenschappelijke peer-review ondergaan.
  • Het gaat om een persbericht van de American Heart Association om aandacht te vestigen op hun congres. De lat om een studie te presenteren op een congres ligt een stuk lager dan die om een studie te publiceren in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift.
  • We weten dus niet hoe de statistische analyse werd uitgevoerd.
 • Een tweede probleem is dat deelnemers die intermitterend vasten waarschijnlijk gewichtsproblemen hebben (dat is vaak de reden om dit dieet te volgen).
  • Gewichtsproblemen verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
  • Het kan dus evengoed zijn dat niet het intermitterend vasten aan de basis ligt van het gezondheidsprobleem, maar wel het overgewicht.
 • Ten derde wordt intermitterend vasten dikwijls maar een tijdje volgehouden.
  • De impact op de totale levensduur is dus beperkt, in tegenstelling tot gewichtsproblemen.
 • En ten laatste: we weten ook niets over de eet- en leefgewoonten van de deelnemers.
  • Waren er meer rokers in de groep intermitterend vasten?
  • Wat aten ze tijdens die 8 uren? De impact van 8 uren fastfood eten zal verschillen van die van gezonde voeding.

Het is duidelijk veel te vroeg om intermitterend vasten als gevaarlijk voor het hart te beschouwen. Deze voedingsmethode is geen wondermiddel, maar kan voor gemotiveerde personen wel hulp bieden om hun lichaamsgewicht te beheersen.

Conclusie

Een studie gepresenteerd op een Amerikaans congres stelt dat intermitterend vasten het risico op overlijden door hartziekten drastisch kan verhogen. Deze studie werd niet gepubliceerd en we weten zeer weinig over hoe de analyse gebeurde. Deelnemers die intermitterend vasten, hebben dikwijls gewichtsproblemen. Mogelijk was dat hier ook het geval. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten. We kunnen niet uitsluiten dat gewichtsproblemen aan de basis liggen van het gezondheidsprobleem.

Referenties

(2) The American Heart Association’s (AHA’s) Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024 on March 18 in Chicago, Illinois

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief