Julie Van Goethem Verschenen op 28/05/2024

Bewering

In april 2024 beweerden een aantal gezondheidscoaches op sociale media dat zout niet zo slecht is voor je bloeddruk als we denken: ‘zout verhoogt de bloeddruk niet’. Nog straffer: ze suggereerden zelfs dat zout je bloeddruk verlaagt, terwijl minder zout eten die juist zou verhogen. Het bleekmiddel in wit keukenzout of de suikers in onze voeding zouden de échte boosdoeners zijn van onze hoge bloeddruk.

Factcheck

Zout verhoogt wel degelijk de bloeddruk. Dat is aangetoond door talrijk en langbestaand onderzoek. Zout is een bron van natrium. Als er te veel natrium in je bloed zit, gaat er meer water naar je bloed. Daardoor verhoogt je bloedvolume en stijgt je bloeddruk. Dat beschadigt je bloedvaten en verhoogt je risico op hartziekten en beroerte. De impact op de bloeddruk is niet verschillend voor de verschillende soorten zout. Suiker op zichzelf verhoogt onze bloeddruk niet, maar kan wel indirect bijdragen aan een hoge bloeddruk door gewichtstoename en obesitas.

Lees verder »

Waar komt deze bewering vandaan?

In april 2024 postte Sean Christopher, ‘gezondheidscoach’ en sociale media-icoon met een half miljoen volgers, video's op Facebook, Instagram en TikTok waarin hij beweert dat zout de bloeddruk niet verhoogt. Het zou het bleekmiddel in wit keukenzout zijn dat de bloeddruk verhoogt, niet het zout zelf. Daarom moet je volgens hem ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout gebruiken, die je bloeddruk zelfs zouden verlagen (1).

Ook Dr. James DiNicolantonio, apotheker en wetenschapper op het gebied van hart- en vaatziekten, publiceerde een boek waarin hij beweert dat overmatig zoutgebruik niets te maken heeft met hoge bloeddruk. Hij stelt dat een hoge bloeddruk door de vele suikers komt die als smaakmakers aan onze westerse, ‘moderne’ voeding worden toegevoegd. Voeding die minder zout bevat, bevat vaak meer suikers. Het zou dus gezonder zijn om voeding met veel zout te eten om je bloeddruk onder controle te houden.

Bron

Hoe moet je deze bewering interpreteren?

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een ernstig gezondheidsprobleem dat de bloedvaten kan beschadigen en zo het risico op hartziekten of beroerte verhoogt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijdt één op de drie volwassenen wereldwijd aan hoge bloeddruk. Veel mensen sterven erdoor, terwijl dat voorkomen had kunnen worden als hun bloeddruk beter was geregeld (3).

Zout verhoogt wel degelijk de bloeddruk

Dat zout de bloeddruk verhoogt, is al tientallen jaren bekend en bewezen door tal van goede studies.

  • Zout is een grote bron van natrium in onze voeding. Als er te veel natrium in je bloed zit, gaat er meer water naar je bloed. Daardoor verhoogt je bloedvolume en stijgt je bloeddruk.
  • Een beetje zout in onze voeding is belangrijk voor een goede werking van ons lichaam, maar de meeste mensen eten er veel meer van dan wordt aanbevolen (5 g per dag).
  • Onderzoek toont ook duidelijk aan dat minder zout eten de bloeddruk kan verlagen en het risico op hart- en bloedvatziekten kan verminderen (3).

Bleekmiddelen in ons wit keukenzout zijn niet de oorzaak van hoge bloeddruk. Wat de impact op de bloeddruk betreft, is er geen verschil tussen wit keukenzout, himalayazout of keltisch zeezout. Ze bevatten allen natrium, wat onze bloeddruk doet stijgen. Er bestaat dus geen zout dat ‘beter’ of ‘gezonder’ is voor onze bloeddruk (3).

Suiker verhoogt niet rechtstreeks, maar wel onrechtstreeks onze bloeddruk

Suiker zelf maakt onze bloeddruk niet hoger, maar kan er wel indirect toe bijdragen. Tegenwoordig wordt er steeds meer suiker aan industrieel bereide voeding toegevoegd, zelfs aan voeding die we als gezond beschouwen. Als je veel suiker eet, verhoogt de kans op overgewicht, wat kan leiden tot obesitas. En obesitas verhoogt dan weer wel het risico op hoge bloeddruk (4).

Hoe vermijd ik een hoge bloeddruk?

Vermijd zoveel mogelijk industrieel bewerkte voeding en vervang het door verse voeding. Als je zelf je maaltijden bereidt, bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt. Bovendien eet je dan meestal minder suiker, waardoor je gewicht gezond blijft. Probeer ook voldoende te bewegen (2, 3, 5).

Conclusie

Zout verhoogt wel degelijk de bloeddruk. Dat is aangetoond door talrijk en langbestaand onderzoek. Zout is een bron van natrium. Als er te veel natrium in je bloed zit, gaat er meer water naar je bloed. Daardoor verhoogt je bloedvolume en stijgt je bloeddruk. Dat beschadigt je bloedvaten en verhoogt je risico op hartziekten en beroerte. De impact op de bloeddruk is niet verschillend voor de verschillende soorten zout. Suiker op zichzelf verhoogt onze bloeddruk niet, maar kan wel indirect bijdragen aan een hoge bloeddruk door gewichtstoename en obesitas.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief