Cebam Verschenen op 01/03/2017

In het nieuws

Een warme kop thee met honing, vitamine C, een doorgesneden ui op het nachtkastje, een stoombadje. Tegen verkouden bestaan zeer veel middeltjes. Werken ze ook?

Factcheck

Regelmatig de handen wassen blijft de enige manier om verkoudheden te voorkomen. Andere preventieve middeltjes werken niet of amper. Verkoudheden zelf ga je nog het best te lijf met ... zakdoeken, en verder kan af en toe een pijnstiller het leed tijdelijk verzachten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Niezen, neusloop, hoesten, keelpijn… verkoudheden zijn alomtegenwoordig in deze tijd van het jaar. Adviezen om het leed te verzachten of de kwaal te genezen zijn even talrijk als de verkoudheidsvirussen zelf. Dokter Google weet er duidelijk raad mee.

Volwassenen krijgen gemiddeld 2 tot 4 verkoudheden per jaar, kinderen 6 tot 8. Gewoonlijk duren ze 1 tot 2 weken en dan genezen ze spontaan. Ondanks de vervelende klachten, bestaat er geen behandeling voor verkoudheden. Klassiek duiken dan talrijke huismiddeltjes op die dat gemis moeten invullen. Wetenschappers van het Cochrane instituut analyseerden alle wetenschappelijke studies van een aantal veel beproefde middelen, waaronder vitamine C, paracetamol, echinacea (plantenextract dat het immuunsysteem zou stimuleren), stoombadjes en knoflook. De resultaten zijn eerder bedroevend: niets helpt echt.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er is heel wat onderzoek gevoerd naar de effecten van vitamine C als preventie of behandeling van verkoudheden: dergelijke supplementen hebben helaas geen noemenswaardig impact, tenzij bij mensen die extreme (sport)inspanningen leveren. De pijnstiller paracetamol kan de malaise ietwat verzachten, maar heeft geen effect op de duur van de verkoudheid. Antibiotica hebben geen enkele zin bij verkoudheden, terwijl ze wel hinderlijke nevenwerkingen kunnen veroorzaken. Extracten van de plant echinacea tonen zwakke gunstige effecten in vergelijking met placebo en kunnen dus ook ietwat verzachtend werken. Het inhaleren van stoom, waarvan gedacht wordt dat het verkoudheidsvirussen in de slijmvliezen vernietigt, toonde geen enkel effect in studies bij in totaal 394 patiënten. Iedere dag knoflook eten of knoflookcapsules slikken, helpt verkoudheden evenmin voorkomen. En het effect van de doorgesneden ui op het nachtkastje werd helaas nooit grondig onderzocht. Als warme melk of thee met honing deugd doet, drink het gerust. Over enige therapeutische werking is niets bekend.

Conclusie

Regelmatig de handen wassen blijft de enige manier om verkoudheden te voorkomen. Andere preventieve middeltjes werken niet of amper. Verkoudheden zelf ga je nog het best te lijf met ... zakdoeken, en verder kan af en toe een pijnstiller het leed tijdelijk verzachten.

Referenties

http://www.evidentlycochrane.net/just-pass-tissues/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief