Patrick Mullie Verschenen op 12/02/2019

In het nieuws

Uien geven niet alleen smaak aan je eten, ze zijn volgens sommigen ook een echt wondermiddel als je verkouden bent. Al bij de oude Grieken stonden uien bekend als redmiddel om lucht te zuiveren.

Factcheck

Een doorgesneden ui geeft vluchtige essentiële oliën vrij en aan deze stoffen worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Essentiële oliën vormen de basis van de alternatieve geneeswijze aromatherapie. Aromtherapie werd al uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, maar leverde tot nog toe geen bewijs op van enig effect. Doorgesneden uien op nachtkastjes helpen dus niet bij verkoudheden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten. Dit zou komen door het feit dat uien zwavelhoudende essentiële oliën vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijden scheidt de ui deze olie nog enkele uren af. Aan essentiële oliën worden allerhande geneeskrachtige eigenschappen toegedicht (aromatherapie), waarvan geen enkel effect duidelijk bewezen is. Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.

Bron

(1) https://nelevanmalderen.wordpress.com/2016/01/20/omas-middeltjes-getest-de-anti-verkoudheid-ui/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uien zijn, zoals knoflook, rijk aan zwavelhoudende essentiële oliën, maar het effect van deze stoffen op de gevolgen van verkoudheden werd tot op heden niet op wetenschappelijke wijze aangetoond.

In een overzichtsstudie uitgevoerd in 2018 werden studies verzameld die gezondheidsvoordelen toeschreven aan uien (2). Ze werden beschreven als middel tegen diabetes, tegen een verhoogd cholesterolgehalte, als bloeddrukverlagers, pijnstillers en antibioticum, maar zeer weinig studies werden uitgevoerd om deze beweringen op een wetenschappelijke manier te verifiëren. Al deze beweringen zijn meer op anekdotes gebaseerd dan op degelijk wetenschappelijk materiaal.

In een ander artikel gingen onderzoekers de wetenschappelijke waarde na van veelgebruikte middelen tegen verkoudheden (3). Middelen als knoflook, vitamine C, homeopathie, vitamine D en diverse plantenextracten werden als onbewezen bestempeld.

Het lijkt trouwens weinig waarschijnlijk dat uien of andere planten op een nachtkastje ziektekiemen uit het lichaam kunnen zuiveren. Voor de ontdekking van micro-organismen dacht men dat onzuivere lucht (miasma) de oorzaak was van vele ziekten. Sinds de oudheid werden middelen als uien en knoflook gebruikt om lucht te zuiveren in de hoop om gevreesde ziekten te vermijden.

Conclusie

Een doorgesneden ui geeft vluchtige essentiële oliën vrij en aan deze stoffen worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Essentiële oliën vormen de basis van de alternatieve geneeswijze aromatherapie. Aromtherapie werd al uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, maar leverde tot nog toe geen bewijs op van enig effect. Doorgesneden uien op nachtkastjes helpen dus niet bij verkoudheden.

Referenties
  • (2) Teshika JD, Zakariyyah AM, Zaynab T, Zengin G, Rengasamy KR, Pandian SK, Fawzi MM. Traditional and modern uses of onion bulb (Allium cepa L.): a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Oct 4:1-32.
  • (3) Allan GM, Arroll B. Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ. 2014 Feb 18;186(3):190-9.
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief