Elizabeth Bosselaers Verschenen op 26/07/2022

In het nieuws

Water is een kostbaar goed, zeker in het licht van de klimaatverandering. Zonder water kan je niet leven. Maar er doen ook veel mythes de ronde. Hoeveel water moet je drinken voor je gezondheid? En heeft water nog andere functies behalve je dorst lessen?

Factcheck

Water is een zeer belangrijke dorstlesser. Je drinkt het best ongeveer 1,5 liter water per dag. Om dat doel te bereiken, kan je ook deels voor bijvoorbeeld thee of koffie kiezen. Zowel de kleur van je urine als je dorstgevoel kunnen je duidelijk maken wanneer het tijd is om water te drinken. Je kiest het best voor kraanwater. Behalve hydrateren helpt water je nieren om afvalstoffen te verwijderen. Het kan ook bijdragen tot gewichtsverlies.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Water drinken is, althans voor ons in het Westen, vanzelfsprekend. Dagelijks vullen we glazen of flessen met (spuit)water: eenvoudig, goedkoop en gezond. Hoewel water belangrijk is, weten we er minder over dan we denken. Er bestaan veel mythes en misvattingen over de voor- en nadelen van water.

Zo wordt er vaak aanbevolen om minstens 8 glazen water per dag te drinken, ook als je geen dorst hebt. Of er wordt beweerd dat water drinken je huid hydrateert en gezond houdt. Het zou ook helpen om te vermageren.

En welk water kies je dan het best? Van de kraan of uit een fles? Ook daarover verschijnen verschillende stellingen in de media.

Bron

(1) https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/10-myths-and-facts-about-water.aspx

Wat weten we momenteel?

Hoeveel water moet je dagelijks drinken?

Vaak lees je dat je minstens 8 glazen water per dag moeten drinken, zo’n 2 liter. Het huidige advies is echter flexibeler, en focust op de totale hoeveelheid vocht die je het best dagelijks opneemt (dus niet alleen water) (1):

 • Elke dag verlies je als volwassene 2 tot 3 liter vocht.
 • Je eet en drinkt om dat vochtverlies te compenseren:
  • Je voedsel levert al 1 tot 1,5 liter vocht per dag.
  • Je drinkt dus dagelijks het best ongeveer 1,5 liter water om het vochtgehalte op peil te houden. (2)
 • Ook thee of koffie zijn prima keuzes. Toch drink je beter niet om het even wat. Water blijft een onmisbare dorstlesser.
 • Let op met alcohol: dat heeft een uitdrogend (dehydraterend) effect.
 • Probeer frisdrank te vermijden, of kies voor een light- of zero-versie.

Benieuwd of je voldoende water drinkt? >> Doe de test.
Drink je te weinig? >> Bekijk enkele tips om makkelijker water te drinken.

Hoe weet je of je voldoende drinkt?

De kleur van je urine kan je dat vertellen (2):

 • Is je urine lichtgeel? Dan drink je voldoende.
 • Is je urine donkergeel? Probeer dan wat meer te drinken, zeker in volgende gevallen:

Maar gele urine hoeft niet altijd een teken van uitdroging te zijn. Ook door andere factoren, bijvoorbeeld sommige geneesmiddelen, kan je urine (donker)geel kleuren (1). 

Bij matig-intensieve inspanningen (zie hoger) drink je trouwens beter water dan sportdrank (1). Water is wat je lichaam nodig heeft om voedingstoffen en energie te transporteren en opwarming tegen te gaan. Sportdrank hydrateert niet noodzakelijk beter, is duurder en de combinatie van suiker en zuren is nefast voor je tanden. Als je gedurende langere tijd intensief traint, kan sportdrank wel nuttig zijn om een mogelijk zouttekort te compenseren.

Kan je vertrouwen op je dorstgevoel?

Je dorstgevoel waarschuwt je wanneer het tijd is om te drinken (2). Kinderen en oudere mensen voelen dat minder goed aan. Geef hen daarom regelmatig wat te drinken.

Je hoort vaak dat je moet drinken vóór je dorst hebt. Als je dorstig bent, ben je zogezegd al uitgedroogd. Maar dat is overdreven (1).

Kan je te veel water drinken?

Dat kan, maar het is uitzonderlijk. Een zogenaamde watervergiftiging is een tekort aan natrium (onderdeel van zout) in je bloed (hyponatriëmie). Het kan voorkomen bij onder andere xtc-gebruikers en marathonlopers.

Verder kunnen mensen met bepaalde hartaandoeningen, hoge bloeddruk, vochtophoping (oedeem) in de benen of nierproblemen complicaties oplopen wanneer ze veel te veel water drinken (1).

Drink je beter kraanwater of flessenwater?

Je kiest het best voor kraanwater (2). In vergelijking met flessenwater is het:

 • milieuvriendelijker;
 • goedkoper;
 • praktischer;
 • even kwaliteitsvol, gezond en dorstlessend.

Over kraanwater lees je veel onwaarheden. Het zou ongezond zijn, onder andere door bepaalde stoffen die in leidingwater achterblijven. Maar kraanwater wordt grondig gezuiverd én vaak gecontroleerd. Het is minstens even gezond als flessenwater.

Let wel op wanneer je plastic flessen (vaak) hergebruikt (3). Dan kunnen bepaalde chemicaliën uit deze flessen in je drinkwater lekken (1). Ook kan een fles, als je ze niet grondig schoonmaakt, bacteriën uit je mond bevatten. 

Welke voordelen biedt water nog?
 • Water drinken helpt je lichaam, en meer bepaald je nieren, om afvalstoffen te verwijderen (1).
  • Zonder voldoende water stapelen de afvalstoffen zich meer op in je lichaam, wat niet goed is voor je gezondheid.
 • Voldoende water consumeren kan je ook helpen om te vermageren (1).
  • Het is niet het water op zich dat je gewicht doet verliezen. Maar in het vermageringsproces kan water andere, calorierijke dranken vervangen.
  • Bovendien geeft het je een ‘voller’ gevoel, waardoor je mogelijk minder eet tijdens de maaltijd.
  • Tot slot kan (koud) water je metabolisme stimuleren.

Op schoonheidsblogs allerhande lees je dat water drinken bijdraagt tot een gezonde, gehydrateerde huid. Maar het water dat je drinkt bereikt je opperhuid niet (1). Het zijn veeleer externe factoren, zoals je omgeving, gezichtsreiniging en de werking van je talgklieren, die bepalen hoe droog je huid is.

Conclusie

Water is een zeer belangrijke dorstlesser. Je drinkt het best ongeveer 1,5 liter water per dag. Om dat doel te bereiken, kan je ook deels voor bijvoorbeeld thee of koffie kiezen. Zowel de kleur van je urine als je dorstgevoel kunnen je duidelijk maken wanneer het tijd is om water te drinken. Je kiest het best voor kraanwater. Behalve hydrateren helpt water je nieren om afvalstoffen te verwijderen. Het kan ook bijdragen tot gewichtsverlies.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief