gezondheid en wetenschap

Chronische sinusitis

Wat is het?

Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholtes van de neus. Deze bijholtes of sinussen zijn met lucht gevulde ruimtes in het bot van het aangezicht. Ze staan via een kleine opening in verbinding met de neus. Om correct te functioneren moeten sinussen geventileerd worden door ademhalingslucht. Maar door een minder goede ventilatie, zoals wanneer slijmen de verbinding naar de neus blokkeren, verhoogt de druk in de sinussen. Dat kan leiden tot langdurige ontsteking van de slijmvliezen. Men spreekt van chronische sinusitis als de klachten van deze ontsteking langer dan 12 weken aanhouden. Waarom een acute sinusitis chronisch wordt, is niet geweten. Mensen met een verzwakte weerstand lopen wel meer risico. Tot op heden is niet duidelijk of ook luchtvervuiling binnenshuis een chronische sinusitis kan veroorzaken.

Hoe kun je het herkennen?

Bij een chronische sinusitis heb je last van een verstopte neus, neusloop, een drukkend en pijnlijk gevoel in het gezicht en een verminderde reukzin, waardoor je ook minder smaken waarneemt. Afhankelijk van de plaats van de ontstoken sinus, krijg je klachten van hoofdpijn en duizeligheid. Ook aanhoudende pijn en zwelling van een ooglid zijn mogelijk.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Wanneer een sinusitis lang blijft aanslepen, wordt een röntgenfoto en een echografie gemaakt van de sinussen. Soms zal men ook de sinus aanprikken om de slijmen erin te onderzoeken.

Wat kun je zelf doen?

De neus regelmatig spoelen met een fysiologische zoutoplossing kan de klachten verlichten.

Wat kan je arts doen?

Bij sommige personen helpt een neusspray op basis van corticosteroïden. Een chirurgische ingreep kan nodig zijn. Chronische sinusitis wordt behandeld door de neus-keel-oorarts. De huisarts zorgt voor de tussentijdse opvolging.

Bron

www.ebmpracticenet.be

verschenen op 29/11/2013

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief