gezondheid en wetenschap

Chronische sinusitis

Wat is het?

Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholtes van de neus. Deze bijholtes of sinussen zijn met lucht gevulde ruimtes in het bot van het aangezicht. Ze staan via een kleine opening in verbinding met de neus. Om correct te functioneren moeten sinussen geventileerd worden door ademhalingslucht. Maar door een minder goede ventilatie, zoals wanneer slijmen de verbinding naar de neus blokkeren, verhoogt de druk in de sinussen. Dat kan leiden tot langdurige ontsteking van de slijmvliezen. Men spreekt van chronische sinusitis als de klachten van deze ontsteking langer dan 12 weken aanhouden. Waarom een acute sinusitis chronisch wordt, is niet geweten. Mensen met een verzwakte weerstand lopen wel meer risico. Veel patiënten met chronische sinusitis hebben ook last van astma.

Hoe kun je het herkennen?

Bij een chronische sinusitis heb je last van een verstopte neus, neusloop, een drukkend en pijnlijk gevoel in het gezicht en een verminderde reukzin, waardoor je ook minder smaken waarneemt. Afhankelijk van de plaats van de ontstoken sinus, krijg je klachten van hoofdpijn en duizeligheid. Ook aanhoudende pijn en zwelling van een ooglid zijn mogelijk. Bovenop de chronische sinusitis kunnen ook acute infecties voorkomen.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je bevragen over je symptomen. Hij zal met een speciaal apparaatje in de neus kijken. De sinussen zijn niet altijd gevuld met vocht, maar als dit het geval is, kan dat met een röntgenfoto of een echografie worden vastgesteld. Soms zal men ook de sinus aanprikken om de slijmen erin te onderzoeken. Eventueel kan men de neusholte bekijken met een cameraatje (nasale endoscopie) of wordt er een CT-scan gemaakt.

Wat kun je zelf doen?

De neus regelmatig spoelen met een fysiologische zoutoplossing kan de klachten verlichten.

Wat kan je arts doen?

Bij sommige personen helpt een neusspray op basis van corticosteroïden. Deze spray verlicht de neusverstopping en neusloop, en verbetert de reukzin. Droogt de neus hiermee te hard uit, dan kan er tegelijkertijd een bevochtigingsspray gebruikt worden. Antibiotica kunnen nodig zijn bij plotse opstoten veroorzaakt door een bacterie. Als medicatie niet werkt, word je doorverwezen naar een neus-keel-oorarts voor een gepaste behandeling. Een chirurgische ingreep kan overwogen worden om de doorgangen van de sinussen weer open te maken of om neuspoliepen te verwijderen.

Meer weten?

https://www.uza.be/behandeling/sinusitis

Bron

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 30/08/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief