gezondheid en wetenschap

Latexallergie

Wat is het? 

Latexallergie is een allergische reactie die optreedt na contact met producten die latex bevatten, zoals rubberen handschoenen, condooms, ballonnen, babypoppen, rubberhoudende voorwerpen. Het is belangrijk deze allergie te melden wanneer je een chirurgische ingreep moet ondergaan. 

Hoe vaak komt het voor? 

Latexallergie treft 1 op 1 000 personen. Bij gezondheidswerkers komt deze aandoening veel vaker voor (tot 10%). Latexallergie is frequenter bij personen die lijden aan andere allergieën, zoals voedselallergieën (voornamelijk groenten en fruit) en handeczeem. Andere risicogroepen zijn personen die vaak huishoudhandschoenen dragen en personen die meerdere ingrepen hebben ondergaan (bijvoorbeeld voor spina bifida), vooral tijdens de kindertijd. 

Hoe kun je het herkennen? 

De allergische reactie wordt uitgelokt door direct contact met latex op de huid of slijmvliezen. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, handeczeem, tranende ogen, waterige neusloop en kortademigheid. Een levensbedreigende situatie is mogelijk, maar zeldzaam. 

Hoe stelt je arts de aandoening vast? 

De diagnose wordt gesteld door een huidpriktest. Dit is de beste test om de aandoening vast te stellen. Er is ook een bloedtest, maar die is minder nauwkeurig. Blootstellingstests in het ziekenhuis gebeuren in een gecontroleerde omgeving. 

Wat kun je zelf doen? 

Het is aangewezen om contact met latexhoudende producten zoveel mogelijk te vermijden. Gezondheidswerkers en de naaste collega’s dragen best aangepaste handschoenen. 

Wat kan je arts doen? 

Bij symptomen zal de arts een antihistaminicum voorschrijven. Bij eczeem kan een cortisonecrème ook jeukstillend werken. In geval van een astmatische reactie kan het tijdelijke gebruik van een puffer de klachten verhelpen. 

Bron

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 17/12/2013

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief