gezondheid en wetenschap

Ziekte van Kawasaki

Wat is het?

De ziekte van Kawasaki is een kinderziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de bloedvaten. De ziekte geneest doorgaans vanzelf, maar kan in 20% van de gevallen leiden tot een aantasting van de slagaders rond het hart (de kransslagaders). Deze kunnen zodanig uitzetten dat er zich bloedklonters kunnen vormen. Zo’n bloedklonter of trombus kan tot een hartinfarct leiden. Dit is meteen de voornaamste reden om de diagnose juist en vroeg genoeg te stellen.
De oorzaak van de ziekte van Kawasaki is onduidelijk. Vermoedelijk ligt een infectie door een virus of bacterie aan de basis. De ziekte van Kawasaki is niet besmettelijk. Een ziek kindje kan de ziekte dus niet rechtstreeks overdragen op een ander kind.

Hoe vaak komt het voor?

In Europa komt de ziekte eerder zelden voor. Kawasaki treft naar schatting 15 op 100.000 kinderen jonger dan 5 jaar. Een zeldzame keer beschrijft men de ziekte ook bij volwassenen.

Hoe kun je het herkennen?

De ziekte van Kawasaki is waarschijnlijk wanneer het kind minstens 4 van volgende symptomen vertoont:
- koorts hoger dan 38°C gedurende meer dan 5 dagen. Koortswerende medicatie doet de temperatuur niet goed dalen. Ook koorts die na toediening van antibiotica niet zakt, kan Kawasaki suggereren.
- rood doorlopen ogen: de oogjes plakken niet dicht en zijn niet slijmerig.
- het slijmvlies in de mond is helderrood van kleur. De lippen zijn rood en gebarsten, de tong ziet eruit als een aardbei.
- de handen en voeten kunnen gezwollen zijn. Dit treedt doorgaans pas op in een latere fase van de ziekte.
- huiduitslag die kan variëren. Meestal ziet de huid er helderrood uit, maar ze kan ook vervellen. Gewoonlijk zijn er geen blaasjes en/of puistjes.
- een vergroting van een lymfeklier ter hoogte van de hals.
Deze symptomen komen niet noodzakelijk tegelijkertijd voor.
Denk ook aan de ziekte van Kawasaki wanneer een kind met koorts niet reageert op een antibioticabehandeling en minstens 3 van voorgaande symptomen heeft. Ongeveer de helft van de kinderen vertoont ook nog andere symptomen: oorontsteking, diarree, buikpijn, tekenen van hersenvliesontsteking of pijnlijke en ontstoken gewrichten.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Er bestaat geen specifieke test waarmee men de ziekte van Kawasaki onmiddellijk kan aantonen. De arts zal de ziekte vermoeden op basis van de klachten en de symptomen die het kind vertoont.

Wat kun je zelf doen?

Als je kind hoge koorts heeft (meer dan 38°C) die niet vanzelf verdwijnt na 3 dagen, ga dan naar de huisarts of kinderarts. Elk kind met koorts moet voldoende drinken. Liefst regelmatig in kleine hoeveelheden. Als dit niet lukt, raadpleeg je best je arts.

Wat kan je arts doen?

Het is belangrijk dat de ziekte van Kawasaki snel herkend wordt. Zo kan men de schadelijke gevolgen ervan vermijden. Er gebeurt in ieder geval een bloed- en urineonderzoek om andere ziekten uit te sluiten. Bij de ziekte van Kawasaki vindt men in het bloed vaak tekenen van ontsteking; een urinestaal toont meestal geen afwijkingen. Er wordt ook een echografie van het hart gemaakt.
De ziekte van Kawasaki wordt in het ziekenhuis behandeld. Men zorgt ervoor dat het voldoende vocht krijgt. De ziekte wordt behandeld met immunoglobulines. Dit zijn eiwitten die lijken op de eigen afweerstoffen van het lichaam. Ze worden via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan toegediend. Behandeling voorkomt aantasting van de kransslagaders van het hart en verlicht de symptomen snel. Na verdwijnen van de symptomen gebeuren nog enkele echografische onderzoeken van het hart om genezing te bevestigen.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.kindengezin.be


Verschenen op 25/08/2014

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief