Patrick Mullie Verschenen op 04/06/2020

Bewering

Vlierbessensiroop wordt het enige middel genoemd waarvan overvloedig wetenschappelijk werd aangetoond dat het griep- en coronavirussen doodt. Klopt dat?

Factcheck

Sommige websites raden aan om producten op basis van vlierbessen te gebruiken om het coronavirus te doden, zodat je niet ziek wordt. Deze bewering steunt niet op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kunnen vlierbesproducten nevenwerkingen veroorzaken. In ongekookte vorm zijn vlierbessen giftig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op een populaire website lezen we dat vlierbessensiroop het enige middel is met een duidelijke wetenschappelijke werking tegen virussen. Als je doorklikt op de link ‘vlierbes’ van de website in kwestie, dan kom je meteen op een pagina waar je vlierbessensiroop kan kopen.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of producten op basis van vlierbessen bescherming kunnen bieden tegen het nieuwe coronavirus, sars-CoV-2. Vlierbessen zouden virussen kunnen vernietigen door het afweersysteem van het lichaam te versterken. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, voerden de onderzoekers een literatuurstudie uit (1). Ze vonden geen studies bij mensen die aantoonden dat producten op basis van vlierbessen een beschermende werking kunnen hebben tegen de huidige vorm van het coronavirus.

Onderzoek in laboratoria toonde wel aan dat vlierbessen de ontwikkeling van andere vormen van het coronavirus konden afremmen. Andere studies wezen uit dat vlierbessen griepsymptomen en verkoudheden, ook veroorzaakt door virussen, inderdaad konden afzwakken. Op basis van deze studies kunnen we echter niet besluiten dat vlierbessen nuttig zijn bij griep of een verkoudheid, omdat het studiemateriaal zeer beperkt en weinig betrouwbaar is.

Bron

(1) Adams KK, Baker WL, Sobieraj DM. Myth Busters: Dietary Supplements and COVID-19 [published online ahead of print, 2020 May 12]. Ann Pharmacother. 2020;1060028020928052.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wat verkopers en aanhangers van vlierbessen zelden vermelden, zijn de mogelijke nevenwerkingen van vlierbessenconsumptie. Zo bevatten ongekookte vlierbessen cyanide, een zeer giftige stof die gelukkig verdwijnt na het koken. Anderzijds moeten mensen met diabetes voorzichtig zijn, omdat vlierbessen het bloedsuikergehalte kunnen verhogen. Andere beschreven nevenwerkingen in de bovenvermelde literatuurstudie zijn overgeven, diarree, hartkloppingen en vochtgebrek door overmatig plassen.

Tot nu toe zijn er geen degelijke wetenschappelijke studies die aantonen dat vlierbessen infecties door virussen kunnen bestrijden. Over het huidige coronavirus zijn er al zeker geen studies.

Conclusie

Sommige websites raden aan om producten op basis van vlierbessen te gebruiken om het coronavirus te doden, zodat je niet ziek wordt. Deze bewering steunt niet op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kunnen vlierbesproducten nevenwerkingen veroorzaken. In ongekookte vorm zijn vlierbessen giftig.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief