Je staat in een kledingwinkel en je vindt maar niet wat je zoekt. Gelukkig komt de nieuwe collectie volgende week binnen! Hoe maken wetenschappers het onderscheid tussen een bestaande collectie en een nieuwe collectie? Incidentie en prevalentie kunnen hierbij helpen.

Wat is het verschil tussen prevalentie en incidentie?

De griepincidentie stijgt langzaam maar zeker, wat zal leiden tot een zeer grote prevalentie. Wat betekent dit?

Een woordje uitleg …

Laten we een voorbeeld geven: in een huis woont een gelukkig gezin van twee volwassenen en vier kinderen.

Maar de griepepidemie slaat toe: elke dag valt er iemand ziek...

De prevalentie is de verhouding van het aantal personen dat op een bepaald moment ziek is, gedeeld door alle personen die de aandoening hadden kunnen ontwikkelen. De griepprevalentie in het gezin was op dag 2 gelijk aan 2/6 en op dag 5 gelijk aan 5/6.

De incidentie is het aantal nieuwe gevallen dat er bijkomt per tijdseenheid. De griepincidentie in het gezin was op dag 2 gelijk aan 1/dag en op dag 5 gelijk aan 1/dag.


Wat is het verschil tussen prevalentie en incidentie?

De prevalentie geeft aan hoeveel gevallen er zijn op een bepaald tijdstip, en de incidentie geeft de snelheid weer waarmee de ziekte zich zal ontwikkelen. De prevalentie is belangrijk om bijv. te weten hoeveel geneesmiddelen je moet voorzien, en de incidentie geeft aan of de epidemie snel of traag evolueert.

Wat als de ziekte geneest na twee dagen?

  • De eerste dag valt één persoon ziek: de prevalentie is 1/6 en de incidentie is 1/dag.
  • De tweede dag valt weer een persoon ziek: de prevalentie wordt 2/6 en de incidentie blijft 1/dag.
  • De derde dag valt weer een persoon ziek, maar de eerste geneest: de prevalentie blijft 2/6 en de incidentie blijft 1/dag.

Een snelle genezing doet de prevalentie dalen, maar heeft geen invloed op de incidentie. Een zeer besmettelijke ziekte die lang duurt, doet zowel de prevalentie als de incidentie snel stijgen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief