bewerkt door Sanne Boonen Verschenen op 26/11/2018

In het nieuws

Een nieuwe test, die nagaat hoe onze huid licht weerkaatst, zou beginnende diabetes binnen tien tellen kunnen detecteren. Verder zou het ook hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden kunnen voorspellen. Hoe betrouwbaar zijn deze voorspellingen?

Factcheck

Het is nog niet zeker of dit nieuwe apparaatje diabetes type 2 zal kunnen voorspellen in de toekomst. Dit zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wanneer biologische structuren met licht worden beschenen, kaatsen ze daar een deel van terug. Dit verschijnsel noemt men autofluorescentie. Nederlandse onderzoekers testten een apparaatje dat gebaseerd is op huid-autofluorescentie. Dit apparaatje kan aan de hand van het teruggekaatste licht analyseren hoeveel versuikerde eiwitten in de huid zitten. Versuikerde eiwitten zouden ontstaan bij een te hoge bloedsuikerspiegel, zoals bij diabetes type 2. Het vermoeden bestaat dat de hoeveelheid versuikerde eiwitten in de huid een maat zou kunnen zijn voor orgaanschade door diabetes type 2.

De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wilden testen in welke mate de metingen door dit apparaat kunnen voorspellen of iemand binnen vier jaar diabetes type 2 of een hart- en vaatziekte ontwikkelt, of komt te overlijden als gevolg van versuikerde eiwitten (1). Voor dit onderzoek maten ze met de autofluorescentie-meter de hoeveelheid versuikerde eiwitten bij bijna 73.000 personen zonder diabetes of hart- en vaatziekte.

Gedurende de vier jaar na deze meting ontwikkelden ruim 1.000 personen (1,4%) diabetes type 2 en ongeveer 1.250 personen (1,7%) hart- en vaatziekten. Ruim 900 personen (1,3%) overleden. De mate van autofluorescentie was bij de personen die diabetes type 2 of een hart- en vaatziekte ontwikkelden of overleden duidelijk hoger dan bij de personen die deze aandoeningen niet ontwikkelden en niet overleden.

Bron

(1) Skin autofluorescence predicts incident type 2 diabetes, cardiovascular disease and mortality in the general population. Van Waateringe RP, Fokkens BT, et.al. Diabetolgia. First Online: 21 November 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bij diabetes is het suikergehalte in het bloed te hoog. Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes. Insuline zorgt ervoor dat suiker vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Een te hoog suikergehalte in het bloed beschadigt de bloedvaten. Als je al lang diabetes hebt en niet goed behandeld wordt, kan dit bijgevolg alle kleine bloedvaatjes in het lichaam aantasten, met gevolgen voor onder andere het hart- en vaatstelsel.

Hoe ouder je bent, of hoe zwaarlijviger, en hoe minder lichaamsbeweging je in acht neemt, hoe meer kans je hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen. Maar is de juiste vraag wel of we al dan niet diabetes zullen ontwikkelen? Is het niet relevanter om ons af te vragen of we een verhoogd risico lopen op een hartinfarct of een vroegtijdig overlijden? Op deze vraag probeerden de onderzoekers een antwoord te geven. Op de manier waarop dit onderzoek gebeurde, is die vraag echter niet te beantwoorden.

De personen die diabetes type 2 of hart- en vaatziekten ontwikkelden of overleden, waren duidelijk ouder, hadden vaker overgewicht en een hogere bloeddruk. De onderzoekers hielden daar wel rekening mee, maar dit sluit een invloed zeker niet uit.

Belangrijk om weten is ook dat twee auteurs van het onderzoeksartikel samen de wetenschappelijke adviesraad vormen en aandeelhouder zijn van het bedrijf dat de autofluorescentie-meter (exclusief) op de markt brengt.

Heb je mogelijk een verhoogd risico op diabetes type 2? Spreek erover met je huisarts.
Meer info?

Conclusie

Het is nog niet zeker of dit nieuwe apparaatje diabetes type 2 zal kunnen voorspellen in de toekomst. Dit zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Referenties

https://doktermedia.nl/reviews/diabetes/2018/11/25/apparaatje-voorspelt-diabetes-en-overlijden/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief