Sanne Boonen Verschenen op 07/11/2018

In het nieuws

Volgens een Brits onderzoek drinken mensen met een verkoudheid best geen melk als ze het gevoel hebben dat hun klachten hierdoor verergeren. Niet geheel duidelijk? We proberen de koe bij de hoorns te vatten.

Factcheck

Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voor dit onderzoek werden 108 verkouden personen (26 mannen en 82 vrouwen) ouder dan 15 jaar, bij wie de slijmafscheiding van neus en keel steeds erger werd, blindelings verdeeld in 2 groepen (1). Allen volgden ze eerst gedurende 3 dagen een zuivelvrij dieet. De volgende 4 dagen dronk de ene groep dagelijks 350 ml melk en de andere groep 350 ml plantaardige sojadrink. Door toevoeging van een smaakstof konden de deelnemers niet achterhalen welke drank ze kregen.

Dagelijks werd aan de deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen met een score voor de hoeveelheid slijmproductie die ze opmerkten. De groep die ook de laatste 4 dagen geen zuivelproducten dronk, had minder last van slijmvorming in de neus en keel in vergelijking met de groep die echte melk dronk.

Bron

(1) Frosh A, et.al. Effect of a dairy diet on nasopharyngeal mucus secretion. Laryngoscope. 2018 Sep 4. doi: 10.1002/lary.27287

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de sinussen en de keel. Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit je neus lopen of naar achter in je keel lekken.

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Medicijnen zijn bij een verkoudheid niet nodig. Antibiotica helpen ook niet, want een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken immers alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Vermijd vooral extra irritatie van de slijmvliezen, zoals rook.

De manier waarop dit nieuwe onderzoek werd opgezet is correct. Er zijn echter een aantal beperkingen waardoor de besluiten met grote voorzichtigheid genomen moeten worden. Allereerst betreft het een zeer kleine studie en is de opvolgtijd heel kort. Verder werd de informatie over de slijmproductie verkregen uit vragenlijsten die de proefpersonen zelf invulden. Deze informatie is altijd vertekend en staat nooit gelijk aan een werkelijk meting van de slijmproductie. Men weet tot op heden ook niet wat het mechanisme is achter de subjectieve verergering van de slijmproductie. Net zoals men niet weet waarom honing een subjectieve verlichting van hoestklachten geeft. Om slijmklachten te verminderen stop je beter met roken dan dat je je glas melk laat staan.

Conclusie

Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.

Referenties

https://www.thuisarts.nl/verkouden/ik-ben-verkouden

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief