Anne-Catherine Vanhove Verschenen op 16/07/2025

In het nieuws

Veel studies hebben al een verband aangetoond tussen nachtwerk en gezondheidsproblemen. Volgens Metro bewijst een nieuwe studie nu dat je minder hartproblemen krijgt als je alleen overdag eet, in plaats van overdag en ‘s nachts. Klopt dat?

Conclusie

Mensen die lange periodes ’s nachts werken, hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Maar er is geen hard bewijs dat het gezonder is om alleen overdag te eten. Goede eet- en leefgewoontes, zoals gezond eten en voldoende bewegen, blijven belangrijk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op 10 juni 2025 schreef de nieuwswebsite Metro dat eten tijdens je nachtdienst niet goed voor je is (1). Dat zou blijken uit een Amerikaanse studie. 

In die studie werden twee groepen met elkaar vergeleken: tijdens het onderzoek werkten beide groepen ‘s nachts. De ene groep at alleen overdag, de andere at ook ’s nachts (2). De groepen kregen evenveel eten, mochten evenveel slapen en moesten ’s nachts even lang werken. De onderzoekers bekeken:

  • de invloed op het hartritme;
  • de regelmatigheid van het hartritme;
  • de bloeddruk;
  • een aantal waarden in het bloed.

Sommige van die resultaten waren beter bij de groep die alleen overdag at, maar voor andere was er geen verschil.

Metro leidt daaruit af dat de groep die zowel overdag als ’s nachts at, in de toekomst vaker hartproblemen kreeg.

Bron

(1) Guldie L. Verleidelijk: waarom eten tijdens je nachtdienst niet goed voor je is. Metro. 10 juni 2025.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Verband tussen nachtwerk en gezondheidsproblemen

Veel studies hebben al een verband getoond tussen nachtwerk en gezondheidsproblemen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en slaapproblemen (3,4). Die risico’s nemen ook meestal toe naarmate je meer jaren nachtwerk doet. Waarschijnlijk komt dat doordat je biologische klok wordt verstoord door licht, eten en bewegen op momenten dat je normaal gezien slaapt (3).

Tekortkomingen van het onderzoek

Het Amerikaanse onderzoek werd goed uitgevoerd, maar het vond wel plaats in een heel gecontroleerde laboratoriumomgeving, die langdurig nachtwerk waarschijnlijk niet goed nabootst:

  • De periode waarin de deelnemers ’s nachts werkten, duurde drie dagen. Dat is heel erg kort.
  • Iedereen werd wakker gemaakt op de middag, zodat iedereen hetzelfde slaapritme had. Alleen de groep die enkel overdag at, kreeg op dat moment een maaltijd. Zo sliepen de deelnemers telkens maar stukjes van drie uur. Maar iemand die ’s nachts werkt en op zijn of haar eigen ritme tijdens en rond die nachtshift eet, zou waarschijnlijk overdag op de middag niet spontaan wakker worden, maar gewoon doorslapen.
  • Een laboratorium is een erg kunstmatige omgeving. In het echte leven zijn er meer factoren die een invloed kunnen hebben, zoals stress of sociale verplichtingen.

Alle deelnemers waren trouwens jong (18 tot 30 jaar), gezond en deden geen nachtwerk. Het is dus niet zeker of deze resultaten ook gelden voor oudere mensen, mensen met ziektes of mensen die voor een lange periode ’s nachts werken. Er deden ook maar 20 mensen mee aan het onderzoek.

Metro beweert dat de onderzoekers keken naar hartproblemen, maar ze onderzochten waarden in het bloed, de bloeddruk en het hartritme. Daaruit kan je vroege tekenen van mogelijke gezondheidsproblemen afleiden, maar niet of je effectief een aandoening hebt, zoals hartfalen.

Deze studie levert dus geen hard bewijs dat alleen overdag eten gezonder zou zijn dan zowel overdag als ’s nachts eten bij nachtwerk.

Wat kan je doen voor je gezondheid als je ’s nachts werkt?

Een recent overzicht van verschillende onderzoeken keek welke maatregelen je kan nemen om gezond te blijven als je nachtwerk doet (5). Allerlei maatregelen werden onder de loep genomen: rond voeding, maar ook rond beweging, slaap en geneesmiddelen.

De onderzoekers besloten dat er voorlopig geen enkele maatregel is die met zekerheid tot een betere gezondheid leidt. Een aangepaste en flexibele aanpak zal waarschijnlijk de beste resultaten opleveren.

Gezonde eet- en leefgewoontes blijven belangrijk om gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten te voorkomen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft enkele tips mee die kunnen helpen om gezond te eten als je ’s nachts werkt (6):

  • Eet op vaste tijdstippen.
  • Eet licht verteerbare en evenwichtige maaltijden.
  • Drink voldoende water.

Conclusie

Mensen die lange periodes ’s nachts werken, hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Maar er is geen hard bewijs dat het gezonder is om alleen overdag te eten. Goede eet- en leefgewoontes, zoals gezond eten en voldoende bewegen, blijven belangrijk.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief