Julie Van Goethem Verschenen op 05/08/2024

In het nieuws

De zomervakantie betekent vaak meer suiker voor kinderen. Ouders vinden dat hun kinderen door die ‘sugar rush’ vaak hyperactief worden. Dat is een fabel, stelt voedingsexpert Christophe Matthijs van de KU Leuven in het radioprogramma Nieuwe Feiten op Radio 1. Te veel suiker maakt kinderen niet hyperactief.

Factcheck

Kinderen worden niet hyperactief van suiker, ondanks wat veel ouders denken. Vele goede studies tonen aan dat suiker geen invloed heeft op het gedrag of de prestaties van kinderen. De uitspraak van voedingsdeskundige Christophe Matthijs is dan ook waar. Kinderen zijn na feestjes vaak hyperactief door een combinatie van allerlei stimulerende factoren die bij de feestvreugde horen, en niet door suiker.

Lees verder »
waar

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een luisteraar van Radio 1 vroeg aan het radioprogramma Nieuwe Feiten of te veel suiker haar kinderen hyperactief maakt. Na een kinderfeestje komen haar kinderen vaak hyperkinetisch en overgestimuleerd terug. De boosdoener daarbij is volgens haar de ‘sugar rush’. Voedingsexpert Christophe Matthijs van de KU Leuven vertelt dat dat niet klopt: ‘Veel ouders denken dat hun kind hyperactief is door suiker, maar dat is een fabel.’ De mythe van de ‘sugar rush’ blijft echter tot op de dag van vandaag bestaan. Hoe komt dat en waar komt ze vandaan?

Bron

(1) Rappé, M. Nee, je kind wordt niet hyperactief van suiker (en dit is waarom de mythe blijft leven). VRT NWS. 30 juni 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Is suiker gezond of ongezond?

Het staat buiten kijf dat ons lichaam suiker nodig heeft als energiebron. Suiker zorgt ervoor dat onze lichaamscellen hun werk kunnen doen. Zonder kunnen we dus niet leven. Te veel suiker daarentegen is ongezond. Het leidt tot overgewicht, diabetes, hart- en bloedvatziekten en tandbederf (cariës) (2).

Feit of fabel? Fabel!

Een ‘sugar rush’ bestaat niet: suiker maakt kinderen niet hyperactief. De mythe dat suiker kinderen hyperactief maakt, bestaat al sinds de jaren ’20, maar komt vooral van studies uit de jaren '70 en '80. Toen werd gedacht dat suiker ADHD kon verergeren. Maar nieuwere en betere studies herhaalden dit onderzoek en tonen aan dat suiker geen invloed heeft op het gedrag of de prestaties van kinderen (1, 3, 4). 

      

Wist je dat? 

Te veel suiker heeft wel een ander effect op ons lichaam: binnen het uur nadat je suiker hebt gegeten, kan je je kortdurend minder alert en vermoeider voelen (4).


Wat maakt kinderen dan wel hyperactief na een feestje?

Het klopt dat kinderen zich na een druk kinderfeestje vaker hyperactief gedragen. Maar dat komt door een en-enverhaal van verschillende stimulerende factoren (1).

  • Kinderen worden vaak actiever na een feestje omdat ze enthousiast zijn over het feestje en om met elkaar te spelen.
  • Ze bewegen veel.
  • Ze zijn vaak extra vermoeid, waardoor ze nog enthousiaster kunnen worden (1).

Het kind is dus wel overgestimuleerd, maar dat heeft niets met de suiker in de pannenkoeken of taart te maken.

Vermijd toegevoegde suiker

Hoewel suiker geen hyperactiviteit veroorzaakt, is het nog steeds verstandig om toegevoegde, of ‘vrije’, suikers te vermijden. Daaronder valt bijvoorbeeld de suiker die we in koffie of thee doen en die producenten toevoegen aan de bereiding van koekjes, frisdrank enzovoort. Zo geef je je kind minder kans op overgewicht en tandbederf (cariës).

De WHO raadt aan om minder dan 10% van je dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers te halen, het liefst zelfs minder dan 5% (2). Natuurlijke suikers, zoals die in vers fruit en melk, zijn daarentegen wel een goede bron van suiker (1, 2). Dat geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

      

Wist je dat?

  • Ook de natuurlijke suikers in honing, stroop en fruitsap zijn vrije suikers en kan je best vermijden.
  • Ook kunstmatige zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam, die je in light- of zeroproducten kan terugvinden, worden afgeraden bij kinderen. Wil je hierover meer weten? Klik dan hier.

Conclusie

Kinderen worden niet hyperactief van suiker, ondanks wat veel ouders denken. Vele goede studies tonen aan dat suiker geen invloed heeft op het gedrag of de prestaties van kinderen. De uitspraak van voedingsdeskundige Christophe Matthijs is dan ook waar. Kinderen zijn na feestjes vaak hyperactief door een combinatie van allerlei stimulerende factoren die bij de feestvreugde horen, en niet door suiker.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief