gezondheid en wetenschap

Frequent plassen en ’s nachts plassen

Wat is het?

Frequent plassen (pollakisurie) is de behoefte om vaker dan om de 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per 24 uur. ’s Nachts vaak plassen (nycturie) betekent een aandrang om per nacht één of meer keer wakker te worden om te gaan plassen. Het is echter pas betekenisvol wanneer je minstens twee of meer keer per nacht moet gaan. Deze klachten kunnen passen bij verschillende aandoeningen zoals een urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat, prostaatkanker en neurologische ziekten (bv. na een beroerte, in geval van parkinson of MS). Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie. Dat wordt meestal veroorzaakt door diabetes.

Hoe vaak komt het voor?

Meer dan de helft van de mannelijke 65-plussers moet ’s nachts minstens tweemaal opstaan om te plassen.

Hoe kun je het herkennen?

Vaker dan normaal moeten plassen, eventueel ook ’s nachts.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je uitgebreid bevragen over je klachten en mogelijke oorzaken, en een klinisch onderzoek doen. Hij voelt aan je blaas, onderzoekt je geslachtsdelen en bij mannen zal hij via de anus de prostaat onderzoeken. Afhankelijk van de mogelijke onderliggende diagnose, zal hij beslissen tot verder onderzoek zoals het bijhouden van een plasdagboek, een vragenlijst om de ernst van je symptomen na te gaan, een echografie van de urinewegen of een urineonderzoek.

Wat kun je zelf doen?

Als je een oorzaak vermoedt zoals overmatig drinken of veel alcohol drinken, dan kun je proberen deze gewoonten te veranderen. Is er daarna nog geen verbetering, dan contacteer je best je arts.

Wat kan je arts doen?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo kan een urineweginfectie bijvoorbeeld met medicatie worden behandeld. Ook wanneer prostaatvergroting aan de basis ligt van het veelvuldig plassen, kunnen geneesmiddelen helpen. Maar is er onvoldoende verbetering na een paar maanden, dan word je doorverwezen naar een uroloog voor verder onderzoek.

Meer weten?

http://www.thuisarts.nl/plasklachten-bij-mannen

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 31/08/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief