Patrick Mullie Verschenen op 25/03/2021

Inleiding

Van groene thee zou je niet alleen vermageren en een gezonde huid krijgen, maar ook langer leven! De antioxidanten in groene thee zouden beschermen tegen hartziekten, beroertes, stress, vermoeidheid, tandbederf, reuma, huidproblemen, dementie en diabetes.

We doken in de wetenschappelijke literatuur om de gezondheidsvoordelen van groene thee uit te pluizen.

Waarover gaat het?

Na water is thee de meest geconsumeerde drank ter wereld. Thee is rijk aan flavonoïden: dat zijn chemische stoffen met antioxiderende eigenschappen die thee de typische smaak en kleur geven.

Zwarte en groene thee komen van dezelfde plant, Camellia sinensis. Het verschil tussen beide zit in de behandeling van de bladeren na het plukken:

  • Groene thee wordt bereid door de bladeren onmiddellijk na het plukken te drogen en te stomen. Daardoor kunnen de flavonoïden (antioxidanten) niet oxideren.
  • Oolong-thee, een theesoort tussen groene en zwarte thee, wordt gemaakt door de bladeren gedeeltelijk te laten oxideren voor het drogen en het stomen.
  • Zwarte thee wordt bereid door de bladeren volledig te laten oxideren in de zon.

Groene thee wordt doorgaans meer gedronken in Azië, terwijl zwarte soorten meer succes hebben in het Westen. Grote theedrinkers vinden we in Noord-Ierland en uiteraard in Engeland.

Bronnen van groene thee

Er zijn geen andere bronnen van groene thee in de klassieke westerse voeding.

Groene thee-behoefte

Voor groene thee heeft de Hoge Gezondheidsraad van België geen voedingsbehoeften bepaald.

Wat zeggen de systematische literatuurstudies?

We vonden in totaal 26 systematische literatuurstudies die de effecten nagingen van groene thee op veel voorkomende gezondheidsklachten:

  • Slechts vier van de 26 literatuurstudies waren van hoge kwaliteit, namelijk Cochrane Reviews.
  • Er was geen overtuigend bewijs voor positieve effecten van groene thee op gezondheidsklachten.

Positief effect
Voldoende onderzoek

Positief effect
Onvoldoende onderzoek

Geen effect

gewichtsverlies

PSA-waarden

nierstenen

bloedsuikergehalte

acne

insulinegehalte

verhoogde bloeddruk

kanker

bloedvetgehalte

metabool syndroom

slechte adem

leverwerking

mondhygiëne

ontstekingen

eetlusthormonen

Bron

(1) https://www.kanker.be/voedingssupplementen/20442

In de praktijk

Thee is, net als koffie, een lekkere drank. Overtuigende gezondheidsvoordelen zijn echter niet aangetoond in interventiestudies, in tegenstelling tot waarnemende studies. Het probleem is dat verstorende factoren een rol kunnen spelen in waarnemende studies:

  • Theedrinkers leven dikwijls gezonder, roken minder en bewegen meer.
  • Koffiedrinkers roken vaak meer.

Positieve effecten op de gezondheid zijn in waarnemend onderzoek vaak het gevolg van het gezonde gedrag van de theedrinker, en niet van de drank zelf.

In het algemeen veroorzaakt een normale groene thee-consumptie weinig nevenwerkingen, die meestal snel overgaan, zoals maaglast. Wel kan groene thee, net als koffie, de opname van ijzer uit de voeding afremmen.

Wanneer wordt groene thee afgeraden?

Veel kankerpatiënten drinken groene thee, omdat het gezond is. Maar groene thee kan de werking van sommige kankerbehandelingen verminderen. Volgens de Stichting tegen Kanker (1) kan groene thee:

  • door de antioxiderende werking kankerbehandelingen met oxiderende werking verstoren;
  • de toxiciteit van bepaalde kankerbehandelingen verhogen.

Conclusie

Zoals aan veel exotische dranken en voedingsmiddelen, worden aan groene thee allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Die positieve effecten werden (nog) niet wetenschappelijk op overtuigende wijze bewezen. Groene thee is gezond, maar kan wel bepaalde kankerbehandelingen verstoren. Geniet met mate van groene thee.

Referenties
  • Complement Ther Med. 2021 Jan 2;57:102659.
  • Diabetes Metab Syndr. 2021 Jan-Feb;15(1):23-31.
  • Complement Med Res. 2020 Nov 18:1-8.
  • J Nutr. 2020 Dec 10;150(12):3269-3279.
  • World J Urol. 2020 Oct 14.
  • Phytother Res. 2021 Jan;35(1):374-383.
  • Nutr Metab (Lond). 2020 Jul 10;17:56.
  • Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2857-2866.
  • Complement Ther Med. 2020 Jun;51:102430.
  • Nutr J. 2020 May 20;19(1):48.
  • Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2459-2470.
  • Diabetes Metab Syndr. 2020 Jul-Aug;14(4):293-301.
  • Cochrane Database Syst Rev. 2020 Mar 2;3(3):CD005004.
  • Phytother Res. 2020 Jul;34(7):1587-1598.
  • Medicine (Baltimore). 2020 Feb;99(6):e19047.
  • Complement Ther Med. 2019 Oct;46:210-216.
  • Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2274-2287.
  • Dent Res J (Isfahan). 2018 Nov-Dec;15(6):379-384.
  • Indian J Dent Res. 2018 Mar-Apr;29(2):225-232.
  • Nutrition. 2018 Jan;45:17-23.
  • Nutrition. 2015 Sep;31(9):1061-71.
  • J Hypertens. 2015 Feb;33(2):243-54.
  • Eur J Nutr. 2014 Sep;53(6):1299-311.
  • Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;2013(6):CD009934.
  • Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD008650.
  • Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jul 8;2009(3):CD005004.
Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief