22 mei
2015

Een kritische analyse van gezondheidsberichten in de media

Bestaat er een verband tussen hooikoorts, astma en prostaatkanker?

foto bij artikel Bestaat er een verband tussen hooikoorts, astma en prostaatkanker?

In het nieuws

Mannen met hooikoorts hebben een grotere kans op prostaatkanker en mannen met astma een kleinere kans. Dat suggereren onderzoekers aan de John Hopkins Universiteit.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Hooikoorts (pollenallergie) en astma zijn twee aandoeningen waarin het afweersysteem een belangrijke rol speelt: het immuunsysteem is overprikkeld. Wetenschappers vermoeden al langer dat een verband bestaat tussen een overactief immuunsysteem en de ontwikkeling van prostaatkanker. Om dat verband nader te onderzoeken volgden ze 47.880 Amerikaanse mannen tussen 40 en 75 jaar gedurende 25 jaar (1). De studie startte in 1986. Bij aanvang van het onderzoek werden uitgebreide vragenlijsten afgenomen, en vervolgens om de 4 jaar. Bij de start rapporteerde 25% van de deelnemers hooikoorts en 5% astma. Tijdens de 25 jaar opvolging ontwikkelde nog eens 4% astma en 6.294 mannen prostaatkanker. Daarvan hadden 798 mannen een agressieve vorm, waarvan er 625 overleden binnen de studietermijn.

De onderzoekers vonden dat prostaatkanker iets minder vaak voorkwam in de groep mannen met astma en iets vaker in de groep met hooikoorts. Verder stelden ze vast dat prostaatkanker bij mannen met astma iets minder vaak dodelijk was. Ze besluiten zelf dat het gaat om zeer zwakke verbanden, al werden deze in sommige media opgeblazen.

Bron

(1) Platz EA, Drake CG, Wilson KM, et al. Asthma and risk of lethal prostate cancer in the Health Professionals Follow-Up Study. International Journal of Cancer. Published online February 27 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie vond een toename in risico van 7% voor mannen met hooikoorts, wat zeer beperkt is. De associatie tussen astma en prostaatkanker was nog beperkter. Dergelijke kleine verschuivingen in risico kunnen toeval zijn of ze kunnen beïnvloed zijn door andere, nog ongekende leefstijlfactoren. Overigens kan men momenteel niet verklaren hoe een geprikkeld immuunsysteem het prostaatkankerrisico zou kunnen beïnvloeden.

Conclusie

De associatie tussen astma, hooikoorts en prostaatkanker die deze studie aan het licht brengt, is zeer beperkt en daarom niet overtuigend. Hooikoortslijders moeten zich niet ongerust maken.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/05May/Pages/Links-between-hay-fever-asthma-and-prostate-cancer-inconclusive.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 22/05/2015 | Cebam

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief