05 mei
2017

Een kritische analyse van gezondheidsberichten in de media

Brengt het glutenvrij dieet de gezondheid in gevaar?

foto bij artikel Brengt het glutenvrij dieet de gezondheid in gevaar?

In het nieuws

Wie gluten in het eten vermijdt zonder ervoor allergisch te zijn, brengt daarmee mogelijk zijn gezondheid in gevaar. Door geen of minder volkoren granen te eten, wordt de kans op hart- en vaatziekten groter, waarschuwen Amerikaanse maagdarmspecialisten.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sinds sterren als Gwyneth Paltrow en Russell Crowe zweren bij glutenvrije voeding voor een energieker, slanker en gezonder leven, zit glutenvrije voeding in de lift. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen, zoals tarwe, gerst, spelt, enz. Mensen met de ziekte coeliakie kunnen geen gluten verteren, met ernstige maag- en darmproblemen tot gevolg. Zij moeten glutenvrij eten voor hun gezondheid. Of mensen zonder deze ziekte ook baat hebben bij glutenvrije voeding, werd nu voor het eerst onderzocht in een grote Amerikaanse studie, op vraag van de Amerikaanse vereniging van maagdarmspecialisten (1). De onderzoekers maakten gebruik van 2 grote databanken van langlopende studies (van 1986 tot 2010), waarin aan 110.017 deelnemers zonder coeliakie zeer uitgebreid (130 vragen) gevraagd werd naar hun eet- en drinkgewoonten. De deelnemers vulden deze vragenlijsten om de 2 jaar in. Daaruit hebben onderzoekers nu de hoeveelheid gluten berekend en op basis daarvan mensen in categorieën ondergebracht in functie van hun glutenconsumptie (7,5 tot 10 gram per dag in de hoogste groep, 2,6 tot 3,3 gram per dag in de laagste groep). Verder werd genoteerd hoeveel mensen tijdens de onderzoeksperiode overleden aan een hartinfarct: in totaal overleden 6.529 personen (5,9%). De onderzoekers stelden vast dat deelnemers met de hoogste glutenconsumptie minder risico liepen te overlijden aan een hartinfarct dan diegenen met de laagste glutenconsumptie. Echter, de groep die weinig gluten at, leefde over het algemeen ongezonder: meer roken, meer alcohol, meer vet, meer rood vlees. Wanneer men met deze factoren rekening hield, viel het verschil weer weg. Echter, wanneer gekeken werd naar de groep met hoge glutenconsumptie als gevolg van een hoge consumptie aan volle granen (volkorenbrood, volkorenpasta,…) dan hadden zij 15% minder kans op een hartinfarct in vergelijking met de mensen die weinig gluten gebruiken. De onderzoekers besluiten dat glutenvrije voeding het risico op hartaanvallen vergroot, vooral omdat mensen de gezonde volle granen van het menu schrappen.

Bron

(1) Lebwohl B, Cao Y, Zong G, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ. Published online May 2 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde studie op grote groepen mensen waarbij rekening gehouden werd met zeer veel mogelijke beïnvloedende factoren. Opvallend: de studie is gebaseerd op bevragingen in een periode dat de glutenvrije hype nog niet gelanceerd was. Vandaag eten ongetwijfeld veel meer mensen glutenvrij zonder reden en zonder dat dit enig aangetoond effect heeft op de gezondheid. Wie niet lijdt aan coeliakie heeft geen enkel voordeel bij het schrappen van gluten: je krijgt niet meer energie, je wordt niet slanker noch fitter. Het tegendeel blijkt: producten met gluten (vooral brood) worden vervangen door andere glutenvrije voedingsmiddelen, waardoor men gezonde volle granen mist. Van volle granen is al in eerdere studies aangetoond dat ze gezond zijn voor hart en bloedvaten.

Conclusie

Wie glutenvrij eet zonder medische reden, eet doorgaans minder volle graanproducten en dat is nadelig voor de gezondheid. Volle granen vormen een belangrijke bron van vezels, vitamines en jodium. Deze studie vond een verband tussen lage glutenconsumptie en een hoger risico op een hartinfarct.

Referenties

Meer info over het glutenvrij dieet vind je bij Vigez

http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Low-gluten-diet-linked-to-heart-attack-risk.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 05/05/2017 | Cebam

  • 21 apr
    2017

    Word je slank van gin?

    Goed nieuws voor wie graag gin lust. Volgens een Lets onderzoek zorgt het drankje er voor dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Dit wijst erop dat de drank een afslankend effect kan hebben. Lees meer »

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief