Wat is het?
Men spreekt van diarree wanneer er meer dan 3 ontlastingen zijn per dag en/of wanneer de ontlastingen zeer vloeibaar of waterig zijn. Bij diarree bedraagt de hoeveelheid stoelgang meer dan 200 gram per 24 uur. Wanneer de diarree langer dan 3 weken aanhoudt, spreekt men van chronische diarree.
Chronische diarree kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen, zoals een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), chronische inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), galblaas- en pancreasaandoeningen, diabetes, tumoren van het maag en darmstelsel.
Bacteriën of parasieten zorgen slechts zelden voor chronische diarree. Diarree door infectie met parasieten komt voornamelijk voor na verblijf in de tropen.
Chronische diarree door intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen komt wel vaak voor: intolerantie voor tarwe, rogge of gerst (glutenintolerantie of coeliakie), melkproducten (lactose-intolerantie) of bepaalde voedseltoevoegingen zoals aspartaam of sorbitol.
Chronische diarree kan ook optreden na bestralingen, een darmoperatie, gebruik van medicatie (antibiotica, laxeermiddelen, ijzertabletten, etc.), overmatig alcoholgebruik.
De meest voorkomende oorzaak van wisselende diarree is een functionele darmstoornis (prikkelbaredarmsyndroom).
Bij ouderen zien we soms het fenomeen overloopdiarree: in dit geval zijn mensen eigenlijk geconstipeerd en kan enkel vloeibare stoelgang passeren.
Hoe vaak komt het voor?
Chronische diarree komt minder vaak voor dan acute diarree. Ongeveer 5 op 1.000 personen bezoeken de huisarts met symptomen van chronische diarree.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal je uitgebreid ondervragen over je klachten (koorts, buikpijn, frequentie en uitzicht van de stoelgang), je voedingsgewoonten, alcoholgebruik, familiale voorgeschiedenis, etc. Hij zal je ook volledig onderzoeken en een bloed- en stoelgangonderzoek aanvragen. Hierbij hoort soms een onderzoek van de anus, waarbij je arts zal voelen of er sprake is van constipatie of andere afwijkingen in het laatste gedeelte van je dikke darm.
Bij vermoeden van colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of een tumor, zal je arts een colonoscopie kijkonderzoek van de darm) laten uitvoeren, waarbij een biopsie (wegnemen van een stukje weefsel) wordt afgenomen.
Bij vermoeden van constipatie kan een gewone röntgenfoto van de buik bijkomende informatie geven.
Bij vermoeden van een voedselintolerantie kan je arts een eliminatiedieet voorstellen: hierbij vermijd je de voedingsmiddelen die de klachten mogelijk veroorzaken.
Wat kan je zelf doen?
Bij chronische diarree bestaat het gevaar van uitdroging. Drink daarom voldoende: een glas water per ontlasting is de regel. Raadpleeg een arts bij ernstige symptomen, zoals herhaaldelijk bloed in de ontlasting, gewichtsverlies, koorts, verslechtering van de algemene toestand en wanneer de diarree meer dan 3 weken aanhoudt.
Wat kan je arts doen?
Bij uitdrogingsverschijnselen zal je arts de verstoorde vocht- en zoutenbalans corrigeren door via de mond of een infuus vocht toe te dienen.
Als de chronische diarree te wijten is aan intolerantie van voedingstoffen of medicijnen, zullen de symptomen verdwijnen wanneer de inname stopt.
Loperamide (Imodium®) moet men zoveel mogelijk vermijden.
Bij een positieve stoelgangkweek kan men de bacterie of parasiet behandelen met antibiotica.
Als de chronische diarree te wijten is aan een onderliggende aandoening, zoals schildklierlijden, een tumor of een chronische inflammatoire aandoening, zal je arts deze aandoening behandelen of je doorverwijzen naar de maagdarmspecialist.
Meer weten?
Lees ook de patiëntenrichtlijnen over lactose-intolerantie, coeliakie, chronische inflammatoire aandoeningen, colitis ulcerosa, giardiasis en prikkelbaredarmsyndroom.