09 mei
2014

Mag je vis combineren met spinazie?

foto bij artikel Mag je vis combineren met spinazie?

Door u gekozen

Heel wat lezers stelden ons de vraag of ze vis samen met spinazie mogen eten. Wat is er mis met deze combinatie?

Wat is hierover geweten?

Vis en spinazie, het is een klassieker. Maar er is enige bezorgdheid over de combinatie: die zou kankerverwekkend zijn. Spinazie bevat veel nitraten en die worden omgezet in nitrieten. Samen met de eiwitten uit vis worden nitrosamines gevormd, die in verband gebracht worden met kanker. Daarom wordt uit voorzorg aanbevolen om vis niet te combineren met nitraatrijke groenten. Naast spinazie bevatten ook volgende groenten meer dan 1000 mg nitraat per kg: andijvie, raapkool, radijs, selderij, paksoi, rammenas, postelein, rode biet, kervel, raapstelen, kool, venkel en waterkers. Vis combineer je bij voorkeur met nitraatarme groenten, zoals asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, tomaten en wortelen. Die bevatten gemiddeld slechts 200 mg nitraten per kg. Volgens Kind en Gezin is de combinatie vooral schadelijk voor kinderen tot zes maanden, maar moeten ook oudere kinderen en volwassenen er rekening mee houden.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe kunnen we dit interpreteren?

Er is geen reden tot paniek, want epidemiologisch onderzoek heeft vooralsnog geen bewijs gevonden voor het ontstaan van kanker ten gevolge van de consumptie van nitraatrijke groenten in combinatie met vis. Dit heeft mogelijk te maken met de aanwezigheid van andere bioactieve bestanddelen in groenten, zoals vitamine C, die de vorming van nitrosamines uit nitriet beperken (2). Uit voorzorg wordt echter aangeraden om vis niet systematisch te combineren met nitraatrijke groenten. Vis is trouwens ook lekker en prima te combineren met heel veel andere groenten. Kies vis en groenten van het seizoen.

Variatie is de beste garantie voor een goede gezondheid. In Nederland adviseert het Voedingscentrum, dat betrouwbare informatie over voeding verspreidt, om nitraatrijke groenten niet te combineren met vis, schaaldieren en schelpen (3). In proefdieronderzoek werden nitrosamines reeds in verband gebracht met kanker.

Conclusie

Vis combineren met nitraatrijke groenten, stimuleert de vorming van nitrosamines. Dit zijn stoffen die in dierenonderzoek in verband gebracht worden met kanker. Uit voorzichtigheid wordt daarom gesuggereerd om niet te overdrijven met de combinatie vis en spinazie. De bezorgdheid is mogelijk overdreven, omdat een duidelijke link met kanker bij mensen tot nog toe niet is aangetoond.

Referenties

(2) De Geeter H. De aanwezigheid van nitraat in bepaalde groenten is geen reden om ze te schrappen van ons menu. Waarom? Nutrinews juni 2005

http://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/02waaromdaarom0605.pdf

(3) http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/veilig-eten/waarom-mag-ik-geen-vis-met-spinazie-of-sla-eten-.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 09/05/2014 | Cebam | geschreven door Marleen Finoulst